در حال بارگذاری ...
سه‌شنبه 10 تیر 1404

معرفی رشته آسانسور

معرفی رشته آسانسور

معرفی رشته آسانسور

رشد جمعیت افراد میانسال و سالمند و تغییر الگوی مسکن از ساختمان های افقی به عمودی بویژه در کلان شهرها، به کارگیری آسانسور و پله برقی را در ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری اجتناب ناپذیر کرده است. از این رو تربیت نیروی ماهر به منظور نصب، راه اندازی، بهره برداری، تعمیر و نگه داری اصولی آسانسور و پله برقی یک نیاز مبرم در صنعت برق و ساختمان به حساب می آید .

برنامه درسی دوره کاردانی ناپیوسته نصب و تعمیر آسانسور و پله برقی با اصل قرار دادن سیاستها، راهبردها و اصول برنامه ریزی  آموزش های فنی و حرفه ای طراحی شده است. در تنظیم این برنامه درسی سعی بر رعایت اصول و قواعد حاکم بر آموزش های شایستگی محور بوده و با عنایت به چارچوب آموزش های فنی و حرفه ای این دوره تدوین گردیده است.

فرآیند برنامه ریزی دروس و واحدهای دوره کاردانی با توجه به نیازسنجی و تشکیل کارگروه های تخصصی شکل گرفته است . در این فرآیند چرخه شایستگی برنامه ریزی درسی در آموزش و تربیت فنی و حرفه ای مبنا قرار داده شده است و با استناد به آخرین طبقه بندی حوزه های یادگیری و ادبیات بکار رفته در برنامه درسی ملی و مدل های طراحی برنامه های درسی در سطح بین المللی تهیه شده است.

تعریف

دوره کاردانی نصب و تعمیر آسانسور و پله برقی، یک دوره کاردانی ناپیوسته فنی و حرفه ای مبتنی بر کسب توام دانش و مهارت است که دانشجو پس از گذراندن این دوره، آمادگی لازم را برای نصب، راه اندازی، بهره برداری، تعمیر و نگه داری آسانسور و پله برقی کسب می نماید .

آموزش و تربیت فنی و حرفه ای به صورت رسمی یکی از رسالت های وزارت علوم تحقیقات و فناوری، است و بر این اساس مطالعه فناوری ها و علوم وابسته، کسب نگرش ها و مهارت های عملی، فهم و دانش مرتبط با آسانسور و پله برقی، به همراه آموزش برخی از واحدهای درسی عمومی در این دوره گنجانده شده است.

 هدف

هدف از ایجاد این دوره، تربیت نیروی انسانی دانا، حرفه ای و ماهر در قسمت های تخصصی نصب، راه اندازی، بهره برداری، تعمیر و نگه داری انواع آسانسور و پله برقی مورد استفاده در قسمت های مختلف صنعت برق و ساختمان است .

تامین نیروی انسانی آموزش دیده و ماهر متناسب با نیازهای صنعت آسانسور و پله برقی براساس سیاست های کلی ابلاغی در بخش اشتغال از دیگر اهداف این دوره به شمار می رود. از دیگر اهداف این دوره می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. اعتلای سطح فرهنگ و شایستگی های عمومی پایه و پرورش ملکات و فضائل اخلاقی و تقویت بینش سیاسی، اجتماعی، عقلی، - ایمانی، عملی و اخلاقی دانشجو در کنار آموزش های فنی و حرفه ای
  2. ترویج و تقویت فرهنگ کار، تولید، نوآوری و کارآفرینی در کشور
  3. فراهم کردن شرایط هدایت و راهنمایی حرفه ای و تحصیلی دانشجویان برای سطوح بالاتر صلاحیت حرفه ای. –

اهمیت و ضرورت

آسانسور و پله برقی وسایل الکترومکانیکی هستند که در ابتدای اختراع به شکل امروزی، بیشتر قطعات و لوازم آن ها مکانیکی والکتریکی بود ولی با پیشرفت علوم در حوزه الکترونیک و نیمه هادیها و همچنین ورود حوزه علوم هوش مصنوعی به صنعت این وسیله نیز تکامل یافت و به عنوان یک وسیله کاملاً کاربردی با حوزه سطح دسترسی کاملاً گسترده در بین جوامع شهری قرار گرفت.

در ابتدا، عمده آموزش ها در این صنعت به صورت آموزش های محدود و استاد و شاگردی و صرفاً در کارخانه های بزرگ پله برقی و آسانسورسازی معمول بود. به همین سبب آموزش در این صنعت محدود و پنهان بود. به تدریج دوره های آموزشی کوتاه مدت که بیشتر مورد استفاده نصابان و متخصصان بود در دنیا رواج یافت و در ادامه با گسترش روزافزون این تجهیزات در صنعت برق و ساختمان دوره های دانشگاهی این رشته در مقطع کاردانی و کارشناسی در برخی از دانشگاه های دنیا آغاز گردید.

با توجه به افزایش رویکرد تخصص محور در کلیه صنایع از جمله صنعت برق و ساختمان در کشور ما، تربیت نیروی مرتبط با این صنعت نیز یکی از نیازهای جامعه و وظایف دستگاه آموزشی کشور به شمار می رود.

با توجه به ارتباط آسانسور و پله برقی به شاخه های مختلف علوم از جمله، مهندسی برق، مکانیک، عمران و ... و همچنین ساخت مجزای قطعات مختلف این تجهیزات در صنایع و کارخانه های مختلف، آموزش افراد ماهر، توانمند و دانایی که بتوانند به درستی و به طور اصولی نصب، راه اندازی، بهره برداری، تعمیر و نگه داری این تجهیزات را به انجام رسانند لازم و ضروری به نظر می رسد که تحقق این امر در قالب آموزش های فنی و حرفه ای در طول یک دوره تحصیلی کاردانی دانشگاهی میسر است .

نقش و توانایی فارغ التحصیلان

فارغ التحصیلان این رشته توانایی های ذیل در زمینه های فنی، خدماتی، مشاوره ای مرتبط با نصب و تعمیر آسانسور و پله برقی راخواهند داشت.